Proiecte de cooperare sM19.3
BUNĂTĂȚI ȘI BUNĂTATE – TRADIȚIE ȘI MEȘTEȘUG
Activitatea 3 – Schimburi de experiență în teritoriile GAL-urilor partenere |
- Schimb de experiență în teritoriul GAL MARA-NATUR Ȋn perioada 09.02.2024 – 13.02.2024, în teritoriul GAL Mara-Natur, au avut loc primul schimb de experiență și primul Festival din cadrul proiectului de cooperare „BUNĂTĂȚI ȘI BUNĂTATE – TRADIȚIE ȘI MEȘTEȘUG”, proiect finanțat prin sM 19.3B LEADER din cadrul PNDR . Pe parcursul celor zile, evenimentele au reunit colegii celor 6 GAL-uri partenere din România și Republica Moldova, dar și reprezentanți ai Autorităților locale din regiune, ai OJFIR Baia Mare, CDRJ – AM PNDR.
Pe parcursul acestor zile au avut loc ședințe de management la sediul GAL Mara-Natur din localitatea Baia Sprie, la care au participat colegii celor 6 GAL-uri partenere ale proiectului. Schimbul de experiență a inclus, pe lângă ședințele de management şi vizite la proiecte finanțate pe programul LEADER: Piața Agro-Alimentară Baia Sprie, Atelierul de olărit Daniel Leş din Baia Sprie, Agropensiunea Conacul Vânătorului din Cerneşti, Pensiunea pe Deal din Şişesti, dar și vizite la oiective culturale din GAL: Complexul Turistic Șuior, Biserica Monument UNESCO din Surdeşti şi Mănăstirea Chiuzbaia.
Sâmbătă, 10 februarie 2024, în localitatea Chiuzbaia, a avut loc primul Festival tematic „BUNĂTĂȚI ȘI BUNĂTATE – TRADIȚIE ȘI MEȘTEȘUG” de promovare a teritoriului și a tradițiilor culturale locale și valorificare a moștenirii gastronomice locale, în cadrul căruia au performat ansambluri folclorice şi artişti consacrați locali, au expus producători din GAL Mara-Natur şi GAL Mara-Gutâi: miere şi produse apicole, obiecte artizanale din lemn, produse din carne, costume populare, gube şi cergi din lână, dulcețuri şi siropuri, zgărdane, sticle cu fus, etc. Participanții la festival au degustat din produsele locale tradiționale.
https://www.youtube.com/watch?v=V8lczzM6ou4
2. Schimb de experiență în teritoriul GAL Covurlui
În perioada 09 – 13 mai 2024, în teritoriul AsociațieiGAL Covurlui din Județul Galați s-a desfășurat al doilea schimb de experiență aferent activității 3 din cadrul proiectului de cooperare transnațional „Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin sM 19.3B din cadrul PNDR 2014 – 2020.
În această perioadă s-au realizat ședințe de management cu reprezentanții celor șase GAL-uri partenere şi vizite în teritoriu la investiții finanțate prin GAL Covurlui: Centrul Cultural Stroe S. Belloescu din localitatea Grivița, Pensiunea Agroturistică „Diana” din localitatea Trestiana; Sediu primărie Comuna Vârlezi; Cămin Cultural, Parc și Teren de multisport din localitatea Smulți și la obiective reprezentative: Mănăstirea Grăjdeni; Școala Gimnazială „Stroe Belloescu” Grivița; Biserica și Muzeul din Localitatea Bursucani.
Sâmbătă, 11 mai 2024, în localitatea Băleni, comuna Băleni, județul Galați, a avut loc al doilea Festival tematic de promovare a teritoriului și a tradițiilor culturale locale aferent activității 4, în cadrul căruia au participat ansambluri folclorice din teritoriul GAL Covurlui şi artişti consacrați. La festival au fost prezenți meșteri și producători din teritoriul GAL Covurlui, care și-au prezentat rodul muncii și măiestria talentului în activitatea ce o desfășoară, precum: miere și produse apicole; brânzeturi; preparate din carne și pește; dulcețuri; obiecte sculptate și gravate din lemn; obiecte pictate; ornamente florale; împletituri din răchită și meșteri din cele două GAL-uri partenere din Maramureș, GAL Mara-Natur şi GAL Mara-Gutâi, care și-au expus produse reprezentative zonei: miere și produse apicole; obiecte artizanale din lemn; accesorii port popular; produse împletite din lână; zgărdane, etc.
3. Schimb de experiență în teritoriul GAL Codrii Călărașului Republica Moldova
În perioada 30 mai – 02 iunie 2024, în teritoriul AsociațieiGrup de Acțiune Locală „Codrii Călărașului” din Raionul Călărași, Republica Moldova, s-a desfășurat al treilea schimb de experiență aferent activității 3 din cadrul proiectului de cooperare transnațional „Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin sM 19.3B din cadrul PNDR 2014 – 2020.
În această perioadă, conform agendei s-au realizat ședințe de management cu reprezentanții celor șase GAL-uri partenere şi vizite în teritoriu la investiții finanțate prin GAL „Codrii Călărașului” și la obiective reprezentative: Parcul Aleea Domnitorilor și Muzeul de istorie și etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași; Căminul Cultural, Muzeu, Sediu Primărie, Parc, Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva, Grădinița, Centrul de zi penru persoane vârstnice și Liceul Teoretic Mihai Eminescu din localitatea Sipoteni; Complexul de recreere din localitatea Pănăsești; Casa cu salcâmi, Casa mierii și Grădinița din localitatea Răciula; Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” – Monument UNESCO și Sediu Primărie din localitatea Hîrjăuca; Iurtele cu specific Kârgâzstan din localitatea Leordoaia; Instituția Publică Gimnaziul Constantin Ețco, Biserica de lemn și Muzeul din localitatea Horodiște; Căminul Cultural și Sediu Primărie din Localitatea Sadova.
Duminică, 02 iunie 2024, în localitatea Sadova, raionul Călărași, Republica Moldova, a avut loc al treilea Festival tematic de promovare a teritoriului și a tradițiilor culturale locale aferent activității 4, în cadrul căruia au participat artişti din teritoriul GAL „Codrii Călărașului”. La festival au fost prezenți meșteri și producători din teritoriul GAL „Codrii Călărașului”, care și-au prezentat produse specifice zonei, precum: căpșuni și diverse preparate din căpșuni; miere și produse apicole; brânzeturi; legume; fructe; dulcețuri; siropuri; vin; produse de patiserie; obiecte de artizanat; obiecte sculptate și gravate din lemn; obiecte pictate; ornamente florale; etc.
4. Schimb de experiență în teritoriul GAL MARA GUTÂI
În perioada 04 – 08 iulie 2024, în teritoriul AsociațieiGAL Mara – Gutâi din Județul Maramureș s-a desfășurat al patrulea schimb de experiență aferent activității 3 din cadrul proiectului transnațional „Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin sM 19.3B din cadrul PNDR.
În această perioadă, conform agendei s-au realizat ședințe de management cu reprezentanții celor șase GAL-uri partenere şi vizite în teritoriu la investiții finanțate prin GAL Mara-Gutâi și la obiective reprezentative: Primărie și Centru de informare turistică din localitatea Ocna Șugatag; Primărie Comuna Giulești; Infrastructură socială – centru de zi pentru familiile cu copii Sfinții Brâncoveni și Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva – Monument UNESCO din localitatea Desești; Plantație afine Pârja Adelina Cecilia PFA din localitatea Șugatag; Primărie Comuna Sarasău; Producător de miere Apis Mariana SRL și Salumeria din localitatea Berbești; Exploatația agricolă Buftea Petru și Pensiunea Armonia din comuna Călinești; Prămărie, Teren de sport multifuncțional și Mănăstirea Bârsana din Comuna Bârsana; Primărie și Pensiunea Sofia din Comuna Oncești; Producător brânză de oaie din localitatea Ferești; Primărie Comuna Vadu Izei; Cimitirul Vesel Comuna Săpânța; Muzeul Satului Maramureșean din Municipiul Sighetu Marmației.
Duminică, 07 iulie 2024, în localitatea Ocna Șugatag a avut loc al patrulea Festival tematic de promovare a teritoriului și a tradițiilor culturale locale aferent activității 4, în cadrul căruia au participat ansambluri folclorice şi artişti locali. La festival au fost prezenți meșteri și producători din cele două GAL-uri partenere din Maramureș, GAL Mara-Gutâi şi GAL Mara-Natur, care și-au expus produsele cele mai alese: miere şi produse apicole, obiecte artizanale din lemn, produse din carne, costume populare, gube şi cergi din lână, dulcețuri şi siropuri, zgărdane, etc.
Activităților nr. 8 – Acțiuni de promovare în școli privind alimentația sănătoasă
În data de 06.03.2024 am dat startul Activităților nr. 8 – Acțiuni de promovare în școli privind alimentația sănătoasă din cadrul proiectului de cooperare transnațional ”Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin Măsura 19 – SubMăsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală” – Componenta B „Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”.
Echipa de implementare GALVSJ, a fost prezentă la Liceul Tehnologic Mihai Eminescu din Dumbrăveni pentru a informa elevii cu privire la importanța unui stil de viață sănătos. Activitatea promovează importanța adoptării unui stil de viață sănătos încă din copilărie, importanța gastronomiei locale și modurile sănătoase de adaptare a acesteia. Este esențial ca elevii să înțeleagă că o alimentație sănătoasă influențează calitatea vieții și longevitatea.
În data de 24.06.2024 în cadrul Activităților nr. 8 – Acțiuni de promovare în școli privind alimentația sănătoasă din cadrul proiectului de cooperare transnațional ”Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin Măsura 19 – SubMăsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală” – Componenta B „Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”, echipa de implementare GALVSJ, a fost prezentă la Școala Gimnazială din Verești pentru a informa elevii cu privire la importanța unui stil de viață sănătos. Activitatea promovează importanța adoptării unui stil de viață sănătos încă din copilărie, importanța gastronomiei locale și modurile sănătoase de adaptare a acesteia. Alimentația tradițională, așa cum era pe timpul bunicilor noștri era una sănătoasă și trebuie adusă înapoi în atenția noastră.
În data de 14.05.2024 în cadrul Activităților nr. 8 – Acțiuni de promovare în școli privind alimentația sănătoasă din cadrul proiectului de cooperare transnațional ”Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin Măsura 19 – SubMăsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală” – Componenta B „Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”, echipa de implementare GALVSJ, a fost prezentă la Școala Gimnazială din Fântânele pentru a informa elevii cu privire la importanța unui stil de viață sănătos. Activitatea promovează importanța adoptării unui stil de viață sănătos încă din copilărie, importanța gastronomiei locale și modurile sănătoase de adaptare a acesteia. Este esențial ca elevii să înțeleagă că o alimentație sănătoasă influențează calitatea vieții și longevitatea.
Schimb de experiență pe teritoriul GAL VALEA SIRETULUI DE JOS
Activitatea 3
În perioada 08 – 12 August 2024 s-a realizat un Schimb de experiență în teritoriul Asociației GAL Valea Siretului de Jos Județul Suceava, la care au participat cu toate GAL-urile partenere din cadrul proiectului. Astfel, au fost vizitate proiecte finanțate prin GAL, proiecte ale autorităților publice locale care pot fi luate ca exemple de bune practici, obiective turistice, dar și agenți economici precum fabrici de anvergură de pe teritoiul GAL.
Activitatea 4 – Festivaluri în teritoriile GAL cu participarea tuturor partenerilor
În cadrul schimbului de experiență, în data de 10.08.2024, în comuna Dumbrăveni, județul Suceava a fost organizat și Festivalul tematic de promovare a teritoriului și a tradițiilor locale. Evenimentul a fost organizat la Centru Cultural ”Acad. Eugen Simion” din localitatea Dumbrăveni, județul Suceava.
La eveniment au participat peste 200 de persoane, dintre care: partenerii celor 6 GAL-uri partenere din România și Republica Moldova: GAL Covurlui (Galați), GAL Mara Gutâi (Maramureș), GAL Mara Natur (Maramureș), GAL Codrii Călărașului (Republica Moldova), GAL Bazinul Lacului Ghidighici (Republica Moldova), reprezentanți ai Autorităților locale din regiune, OJFIR Suceava, CDRJ Suceava, DAJ Suceava, parteneri ai Asociației GAL, persoane din localitate, localitățile învecinate și turiști. În cadrul evenimentului au fost prezenți meșteri populari și producători din teritoriul GAL Valea Siretului de Jos, precum producători din teritoriul GAL-urilor din Maramureș. Au performat pe scenă micii artiști din comuna Dumbrăveni, 5 ansambluri folclorice și 2 artiști consacrați, după cum urmează: Angelica Flutur, Corul Bisericii Ortodoxe Parohia nr.4 Dumbrăveni, Ansamblu Folcloric Tradițional „DOR” Moara; Grupul ”Obcina Stânișoarei” Mălini; Ansamblul studențesc ”ARCANUL” USV; Fanfara Stamate; Didi Cojocariu.
Schimb de experiență pe teritoriul GAL Bazinul Lacului Ghidighici, Republica Moldova
În perioada 12 – 15 octombrie 2024, în teritoriul Asociației Grup de Acțiune Locală „Bazinul Lacului Ghidighici” din Municipiul Chișinău, Republica Moldova, s-a desfășurat ultimul schimb de experiență aferent activității 3 din cadrul proiectului de cooperare transnațional „Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin sM 19.3B din cadrul PNDR 2014 – 2020.
În această perioadă s-au realizat ședințe de management cu reprezentanții celor șase GAL-uri partenere şi vizite în teritoriu la investiții finanțate prin GAL „Bazinul Lacului Ghidighici” și la obiective reprezentative: Statuia Domnitorului Ștefan cel Mare; Primăria Ghidighici; Minivinăria Pomușoară – Dulcișoară sat Cojușna, Centru medical și recreațional, Butoiul din Scoreni, Cafeneaua „Metallico Cafe” din localitatea Scoreni; Primăria Sireți, Stația de pompieri, Căminul Cultural și terenul de sport din localitatea Sireți.
Luni, 14 octombrie 2024, în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, Republica Moldova, a avut loc ultimul Festival tematic de promovare a teritoriului și a tradițiilor culturale locale aferent activității 4, în cadrul căruia au participat artişti din teritoriul GAL „Bazinul Lacului Ghidighici”. La festival au fost prezenți meșteri și producători din teritoriul GAL „Bazinul Lacului Ghidighici”, care și-au prezentat produse specifice zonei, precum: miere și produse apicole; brânzeturi; fructe; dulcețuri; siropuri; vin; produse de patiserie; obiecte de artizanat; obiecte sculptate și gravate din lemn; obiecte pictate; ornamente florale; etc.
Activitatea 8 – Acțiuni de promovare în școli / grădinițe privind alimentația sănătoasă
În data de 01.10.2024 în cadrul Activităților nr. 8 – Acțiuni de promovare în școli privind alimentația sănătoasă din cadrul proiectului de cooperare transnațional ”Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin Măsura 19 – SubMăsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală” – Componenta B „Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”, echipa de implementare GALVSJ, a fost prezentă la Școala Gimnazială din comuna Udești pentru a informa elevii cu privire la importanța unui stil de viaț sănătos. Activitatea promovează importanța adoptării unui stil de viață sănătos încă din copilărie, importanța gastronomiei locale și modurile sănătoase de adaptare a acesteia. Este esențial ca elevii să înțeleagă că o alimentație sănătoasă influențează calitatea vieții și longevitatea.
În data de 22.10.2024 au fost desfășurate 2 acțiuni de promovarea a alimentației sănătoase în cadrul Activităților nr. 8 – Acțiuni de promovare în școli privind alimentația sănătoasă din cadrul proiectului de cooperare transnațional ”Bunătăți și bunătate – tradiție și meșteșug”, proiect finanțat prin Măsura 19 – SubMăsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală” – Componenta B „Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”, echipa de implementare GALVSJ, la Școala Gimnazială din Ipotești.
Aceste acțiuni au ca scop promovarea unui stil de viață sănătos dar și importanța gastronomiei locale și modurile sănătoase de adaptare a acesteia.