Microregiunea GAL Valea Siretului de Jos se situează în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, în partea de Est a Judeţului Suceava, având în componență comunele: Bosanci, Ipotești, Fântânele, Dumbrăveni, Udești și Verești.
Teritoriul microregiunii este omogen din punct de vedere geografic și ocupă 3,2% din suprafaţa judeţului Suceava. Microregiunea se învecinează cu localitățile Vlădeni (judeţul Botoşani), Siminicea (judeţul Suceava), Salcea (judeţul Suceava), municipiul Suceava (judeţul Suceava) la Nord, cu Corni (judeţul Botoşani), Vorona (judeţul Botoşani) la Est, cu Liteni, Vultureşti, Buneşti din Judetul Suceava la Sud și comuna Moara (judeţul Suceava), comuna Rădăşeni (judeţul Suceava) la Vest.
Conform datelor preluate de pe site-ul INS, în anul 2021 suprafaţa totală a microregiunii „Valea Siretului de Jos” era de 273.25 km2. Comuna cu cea mai mare întindere este localitatea Udeşti (75.89 km2), urmată de Bosanci (49.22 km2), Dumbrăveni (47.47 km2), Fântânele (41.05 km2), Vereşti (36.04 km2), iar cea mai mică localitate ca suprafaţă este Ipoteşti (23.58 km2) (https://www.madr.ro/axa-leader/leader-2023-2027.html).
Înființată cu scopul de a îndeplini obiectivele SDL, GAL Valea Siretului de Jos este constituită din 6 parteneri publici, 15 din mediul privat și 4 parteneri aparținând societății civile, având așadar un caracter INCLUZIV.
Structura parteneriatului reprezintă interesele comunităților locale, atât cele marginalizate, cât și cele nemarginalizate, fără, însă, ca un grup de interese să dețină majoritatea, fapt ce întărește caracterul NEDISCRIMINATORIU al parteneriatului. GAL VSJ va asigura SUSTENABILITATEA intervențiilor SDL, mai ales prin implicarea partenerilor din sectorul privat care să susțină măsurile legate de ocuparea forței de muncă, ca element cheie al SDL care pune accent pe comunitățile rurale și vor constitui un element de PLUS VALOARE in teritoriu.
Totodată, implementarea de proiecte prin intermediul GAL-ului va determina un proces de INOVARE, ce va genera o serie de acțiuni indicative de incluziune socială, concretizate și în proiecte ulterioare, ce vor viza bunăstarea socială a populației și mai ales a grupurilor vulnerabile din teritoriu. GAL VSJ, ca și parteneriat, va fi un actor social local care va putea elabora și înainta o serie de măsuri având ca scop dezvoltarea culturală, socială, ecologică şi economică, crearea de locuri de muncă și susținerea procesului de incluziune socială, inclusiv a grupurilor vulnerabile din teritoriu, asigurând, astfel, sustenabilitatea intervențiilor LEADER pe teritoriul deservit.
De asemenea, GAL VSJ va avea o structură decizională care să asigure echilibrul de gen și o distribuire echitabilă a fondurilor către măsurile propuse prin SDL. În plus, componența GAL asigură respectarea principiului conform căruia niciun partener sau grup de interese (sector public, sector privat, societate civilă, etc) nu este majoritar, funcționând în baza unor reguli care să asigure un proces decizional nediscriminatoriu și transparent, precum și a unei proceduri de prevenire a riscului de apariție a unui conflict de interese.