Descrierea generală a măsurii
Relațiile de asociere și cooperare sunt diversificate în funcție de varietatea legăturilor care se stabilesc între agricultură și alte ramuri ale economiei naționale, precum și în interiorul agriculturii, între agenții economici și unitățile de depozitare, prelucrare și desfacere a produselor agricole. In cadrul acestei măsuri, se acordă sprijin financiar pentru a facilita cooperarea între actorii implicați în dezvoltarea rurală, pentru: crearea de cooperative, grupuri de producatori, retele si clustere, grupuri operationale, in scopul implementarii in comun a unui plan de afaceri din domeniul agricol si industrie alimentara (lant scurt de aprovizionare si piata locala) turism, cultura, sanatate, social, activitati mestesugaresti etc.
Măsura contribuie la:
Prioritate principală:
P1: Încurajarea transferului de cunoștințe și a inovării în agricultură, silvicultură și în zonele rurale
Priorități secundare:
P2: Creșterea viabilității exploatațiilor și a competitivității tuturor tipurilor de agricultură în toate regiunile și promovarea tehnologiilor agricole inovatoare și a gestionării durabile a pădurilor
P3: Promovarea organizării lanțului alimentar, inclusiv procesarea și comercializarea produselor agricole, a bunăstării animalelor și a gestionării riscurilor în agricultură
P4: Refacerea, conservarea și consolidarea ecosistemelor legate de agricultură și silvicultură
P5: Promovarea utilizării eficiente a resurselor și sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și reziliență la schimbările climatice în sectoarele agricol, alimentar și silvic
P6: Promovarea incluziunii sociale, a reducerii sărăciei și a dezvoltării economice în zonele rurale
Valoarea adăugată a măsurii
Valoarea adaugata a masurii deriva din:
- reducerea costurilor de producție (de exemplu, prin achiziționarea de utilaje care sunt folosite în comun de toți membrii)
- posibilitatea planificării și modificării producției conform cererii cantitative și calitative de pe piață;
- accesul mai ușor la fondurile europene și la contractarea creditelor bancare;
- promovarea mai eficientă a producției, atât pe piața internă, cât și pe cea externă.
- schimbarea mentalitatii actorilor locali in sensul aprecierii lucrului in comun si in forme asociative.
- se bazeaza pe resursele locale
- asigurarea unei mai bune promovari a microregiunii
Masura se integreaza in strategia locala, producand sinergie si complementaritate cu alte masuri din SDL.
Caracter inovativ: Produsele, practicile și procesele noi reprezintă principalele motoare pentru inovare și pentru diversificarea activităților agricole si non-agricole, precum și pentru îmbunătățirea competitivității economiei rurale.
Datorită cooperarii dintre micii fermieri sunt posibile actiuni inovative ce nu pot fi realizate în afara unei forme asociative, astfel:
- trecerea de la vânzarea produselor agricole neprocesate la cele cu valoare adăugată;
- dezvoltarea de noi metode de păstrare a producției agroalimentare pentru creșterea siguranței alimentare,
- un branding și un marketing mai bun al produselor;
- utilizarea de metode de eliminare a deşeurilor și de epurare a apei in conditii de protejare a mediului.
Sume (aplicabile) şi rata sprijinului
Intensitatea sprijinului va fi de 100%.
Sprijinul nerambursabil pe proiect va fi de maximum 5.000 euro.
Se vor aplica regulile de ajutor de stat, dacă va fi cazul.